Projecten Het Hof

Het Hof

Algemeen

Het project het Hof in ’s-Hertogenbosch is een ontwikkeling voor BV Paleiskwartier. Het maakt onderdeel uit van de binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Paleiskwartier. Dit is een Publiek Private Samenwerking tussen de gemeente ‘s-Hertogenbosch, IBC bank en VolkerWessels. Het Paleiskwartier is een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving die nog in ontwikkeling is. Naast een woonwijk is het Paleiskwartier een van de belangrijkste kantoorlocaties van ‘s-Hertogenbosch. In het plangebied zelf zijn fraaie groenvoorzieningen en waterpartijen, waardoor de wijk een hoogwaardige uitstraling heeft. Er komt een versmarkt bij de Paleisbrug. Tevens zijn in het gebied nog diverse culturele bestemmingen gepland, zoals een bioscoop en een hotel. Dit in combinatie met diverse cafés, restaurants en terrasjes.

Feiten en cijfers
  • Architect: LEVS architecten
  • Drie – deels gekoppelde – gebouwen rondom een binnenhof
  • 266 appartementen, waarvan 224 vrije sector huurappartementen, 42 koopappartementen en luxe penthouses in het torengedeelte
  • 1.500m2 commerciële ruimte
Samen Slimmer Bouwen

Het volledig project is uitgewerkt in BIM aspect modellen van bouwkundig (van de Ven), constructeur (van Nuenen) en W&E-installaties (van Dam). Door dit project aan te vliegen met een duidelijk BIM stappenplan en wekelijkse clashsessies is het gelukt om in minimaal tijdsbestek het ontwerp technisch te verfijnen en gereed te maken voor uitvoering.
Doordat de BIM aspect modellen uit de Ontwerpfase voldoen aan de BIM geboden zijn deze ook goed bruikbaar om tijdens de Engineeringsfase te gebruiken voor de communicatie met leveranciers en onderaannemers. Vanuit een BIM maturity onderzoek naar mogelijke partners zijn er partners ingekocht die ‘kunnen BIMmen’. Daarnaast zijn alle werkvoorbereiders op Solibri Model Checker cursus geweest en coördineren ze op dit moment met behulp van Solibri de volgende onderdelen: BG vloer, breeplaatvloeren, KZS wanden, ihwg wanden, staal, prefab trappen/bordessen en prefab balkons/gallerijen. Het is de bedoeling dat ook de kozijnen, gevelmetselwerk, geveldragers, binnenwanden, binnendeuren en hekwerken/balustraden worden ingekocht en gecoördineerd worden met BIM in Solibri.
Tijdens de uitvoering van dit project zal met een LEAN planning systematiek de afstemming worden verzorgt met de verschillende leveranciers en onderaannemers. Hierbij wordt het BIM model gebruikt om tijdens de dagstart besprekingen duidelijk te maken wat de diverse werkzaamheden zijn van de betrokken partijen. Ook beschikken de uitvoerders op de bouwplaats over een iPad waarop naast de 3D modellen ook de 2D tekeningen te raadplegen zijn. Met ED controls en iPads voor de uitvoerders wordt daarna de kwaliteit bewaakt op de bouwplaats.

Contactpersoon

Wilbert van Son — planontwikkeling Van de Ven Bouw & Ontwikkeling

SSB-coördinator

Leon Verheggen | regio-zuid@samenslimmerbouwen.com